Sunday, August 10, 2008

Aranygaluska

Az aranygaluska mindig is nagyon nagy kedvencem volt, bár nagyon nehezen tudom magam csak rávenni arra, hogy megsüssem. Valahogy nagyon macerásnak tartom, mert ugye diót kell darálni, aztán kanállal szaggatni és mindegyik darabot egyenként megforgatni a cukros dióban, pedig megéri! Ugyanígy vagyok egyébként a húslevessel és a rántott hússal is. Pedig nincs is finomabb, mint a langyos aranygaluska, rengeteg dióval és jéghideg vaníliasodóval!




Hozzvalók:
vaníliasodóhoz:
500 ml tej
2 tojássárgája
 
50 g cukor
1 tk liszt
1 vaníliarúd

A vaníliasodóhoz keverjük össze a tojássárgájákat 100 ml tejjel, cukorral és liszttel. A maradék tejet forraljuk fel a vaníliarúddal és annak kikapart magjaival, majd öntsük a tojásos keverékhez. Tegyük vissza a tűzhelyre és keverjük alacsony hőfokon addig, míg besűrűsödik. Ha kihűlt tegyük a hűtőbe.



az aranygaluskához:

500 g liszt
20 g élesztő
2 tojássárgája
300 ml tej
60 g vaj
50 g cukor

a szóráshoz:
200 g dió
150 g cukor
80 g vaj



Kovászt készítünk 1 dl tejből, 1 evőkanál cukorral, az élesztővel és 3 evőkanál liszttel. A tojássárgájákat a maradék cukorral elkeverjük, a tejet és a sót hozzáadjuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk majd a kovászt és a többi hozzávalót is odaöntjük. Jól eldolgozzuk majd a langyos, olvasztott vajjal átdolgozzuk. Egy óráig kelesztjük. Egy tetszőleges formát kivajazunk. A megkelt tésztából vajas kanállal apró darabokat szaggatunk, megforgatjuk a cukros dióban és a formába rakjuk. Minden sort megszórunk dióval és öntünk rá az olvasztott vajból. 160°C-os sütőben 40-50 percig sütjük. Langyosan tálaljuk, jéghideg sodóval.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...