Wednesday, January 14, 2009

Túrós rétes

Tegnap, életemben először, készítettem rétestésztát. Igazából, annyira nem bonyolult, de azért nagy kihívás a tészta kihúzása! Egyébként minden tésztát kézzel szoktam készíteni, hiszen ha gép dagaszt, vagy gyúr helyettem az már nem az igazi! Csak két lyuk lett a tésztán, igaz jó nagyok! Viszont az íze mindenért kárpótolt!


Hozzávalók:
250 g rétesliszt
1 tk zsír
3-4 dl sós, langyos íze 1/4 tk ecettel
2 ek olaj



Morzsoljuk el a lisztet a zsírral és csináljunk egy mélyedést a közepére, ide fogjuk önteni a vizet, persze nem az egészet egyeszerre. Gyúrjunk egy rugalmas, sima tésztát. Ha ez megvan, akkor gyúrjuk a tésztát további 20 percen keresztül, majd tegyük egy meleg lábos alá 15-20 percre, és kenjük be olajjal a tészta tetejét. Terítsünk le egy asztalt és szórjuk meg liszttel, majd óvatosan a kézfejünkkel kezdjük el a tészta közepétől nyújtani a széle felé.


A tegyük rá a tölteléket, ami az én esetemben 250 g túró összekeverve 2 ek tejföllel, 3 ek vaníliacukorral, citromhéjjal és 1 tojássárgájával. Tekerjük fel a terítő segítségével és gurítsuk a tepsire. Kenjünk meg tejfölös tojással és süssük 30 percig 180°C-on.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...