Thursday, February 18, 2010

Fahéjas fánk

Egyetlen farsang sem múlhat el fánk nélkül. IIgazából, nem vagyok valami nagy farsangrajongó, de a fánk az nálam is kötelező, mellesleg csakis ekkor készítem, így most sem volt szabad kihagynom. Most viszont a hagyományos szalagos fánk helyett egy másikat választottam. Ezek a fahéjas golyók Pierre Hermé édesapjának a receptje alapján készültek. Csokoládé ganache-al vannak megtöltve és fahéjas cukorba hemperegtek. Tökéletesek voltak egy ilyen fahéjimádó számára mint én.


Hozzávalók:

5 g friss élesztő
180 ml víz

275 g liszt

Morzsoljuk el a lisztet egy tálba, öntsük rá a langyos vizet és várjuk meg amíg feloldódik. Keverjük bele a lisztet, és miután jól elkevertük hagyjuk állni 1 1/2 - 2 órát.


250 g liszt

10 g só
65 g cukor

5 tojássárgája
60 g friss élesztő

60 ml tej
65 g vaj

Adjuk a hozzávalókat a kovászhoz és gyúrjuk addig, míg a tészta el nem válik a tál szélétől. Takarjuk le és hagyjuk állni amíg a kétszeresére nem nő. Vágjuk a tésztát 25 darabra és formáljunk golyókat, majd hagyjuk állni míg kétszeresére nem nő. Melegítsük az olajat 160°C-ra és süssük ki a fánkokat 10-12 perc alatt. Töltsük meg csokoládé krémmel, vagy lekvárral és hempergessük fahéjas cukorba.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...