Wednesday, January 19, 2011

Csicsóka krémleves

Tudtátok, hogy a csicsóka és a napraforgó rokonok? Sőt, össze is lehet őket keverni, legalábbis addig, amíg meg nem jelennek a virágok, a csicsóka virágai ugyanis kicsik és később is nyílnak mint a napraforgó. Az utóbbi időben nagy kedvencem lett a csicsóka, bár a boltokban ritkán látni, és általában franciaországi fajtát lehet csak találni, de szerencsére egy közeli farmon egész télen kapható és a föld is mindig friss rajta. Nincs is jobb az olyan zöldségtől, amelyiken még érződik a friss föld illata! Egyetlen bajom van vele, amivel gondolom nem vagyok egyedül, ez pedig a hámozás. Ha nem akarjuk a csicsóka felét kidobni, akkor bizony elég sok időbe telik a tisztítás. Ma viszont se időm, se türelmem nem volt hozzá, így a sütőben sütöttem meg, ezáltal könnyebben meg tudtam szabadítani őket héjuktól. Idő hiányában pedig egy gyors leves készült belőle, melyet pirított mogyoró kísért.


Hozzávalók:
500 g csicsóka
250-300 ml zöldség vagy csirke alaplé
1 tk olíva olaj
1 salotta
1 kis gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2-3 ek tejszín
1 ek vaj
szerecsendió
só, bors

Csomagoljuk a csicsókát fóliába és süssük egy órán keresztül a 200°C-ra előmelegített sütőben, kevés olívaolaj és só kíséretében, majd pucoljuk meg. Pároljuk üvegesre a kockára vágott hagymát, adjuk hozzá a szeletekre vágott fokhagymát, a babérlevelet és a csicsókát. Öntsük fel alaplével majd főzzük 10-15 percig. Vegyük ki a babérlevelet és öntsük a levest egy mixerbe, adjunk hozzá tejszínt és vajat majd pürésítsük. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Tálaláskor locsoljuk meg mogyoró vagy olíva olajjal és szórjuk meg pirított mogyoróval.

7 comments:

Unknown said...

Ó, a pucolás! Piacon igyekszem kevésbé göröngyös példányokat kiszemezgetni, hogy könnyebb legyen a hámozás. Nagyon jó ötlet a sütőben való sütés! Vagy lehetne akár héjában főtt krumplihoz hasonlóan is főzni, úgy is biztos könnyebb lehet hámozni. Csak ügyelni kell rá, nehogy annyira puha legyen, hogy szétomlik. Feketegyökérnél pl. egész jól hámozható, ha héjastul főzöd - csak nem szabad túlságosan puhára főzni, mert szétomlik.

Vera said...

épp azon gondolkodtam, hogy honnan szerezzek csicsókát. Légyszi légyszi vegyél nekem ha legközelebb mész!!! :))) puszi érte

chriesi said...

@Beatbull: Itt csak a francia nem görönyös, a többi az nagyon. :) Jó ötlet a feketegyökeret egybe főzni, csak nincs olyan magas fazekam. :D

@Vera: Veszek, veszek. :))

Unknown said...

Egy széles is megteszi ;) Félbe kell vágni vagy ha eleve nem túl hosszú, akkor a végeit levágva már belefér. Tejet viszont továbbra is fontos a főzővízbe tenni, különben ragadni fog.

chriesi said...

Haha, na igen. :)) Persze egyértelmű, hogy ketté is lehet vágni, de az olyan nekem, mintha félbe vágott burgonyát főznék és azt mondanám rá, hogy héjában főtt. De talán a fekete gyökérnek nem árt. ;)

Unknown said...

Jó, azért a feketegyökér eléggé hosszúkás, ott szerintem még hívhatod héjában főttnek, ha félbevágod ;) No meg nem az íze miatt főzöd héjában, hanem a könnyebb tisztíthatósága miatt.

chriesi said...

Persze, ebben igazad van! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...