Thursday, June 9, 2011

Édesköményes tart tatin

Jó néhány hónappal ezelőtt egy unalmas délutánt azzal töltöttem, hogy főzőműsorokat néztem. Nem vagyok már benne teljesen biztos, de talán James Martin sütötte azt az édesköményes-csokoládés tortát, ami lényegében ezt a desszertet inspirálta, bár sok köze egymáshoz a két süteménynek nincs. Az egyetlen kapocs az édeskömény. A tegnapi esőben még a szokásos sétához is alig-alig volt kedvünk a kutyámmal, persze azért nem hagytuk ki, közben pedig gyorsan összedobtam egy adag leveles tésztát. Gyorsan? Nos, igen gyorsan. Ugyanis, ez nem a klasszikus leveles tészta, hanem az egyszerű, szinten Michel Roux zseniális receptje. Persze, messze áll a klasszikustól, de fényévekkel megelőzi a bolti készterméket, és hihetetlen gyorsan megvagyunk vele, ugyanis a hűtési idő hajtásonként fél órára csökken. Ami a tart tatin-t illeti, nos azt egy gombóc pirított mandulával összekevert vaníliafagyi kísérte. Édeskömény desszertként? Hiszen rengeteg zöldség megállja a helyét süteményekben! Nem csak a répa, a cékla, a cukkini, de még a savanyú káposzta is. És merem állítani, hogy az édeskömény is megállja a helyét! Akik pedig tegnap megkóstolták, azoknak ízlett, azt mondták különleges és finom, és minden tekintetben megállja a helyét desszertként. A fagyival pedig remek páros, de azt hiszem, ez senkit sem lep meg.


Hozzávalók:
500 g liszt
500 g hideg vaj
1 tk só
250 ml jéghideg víz (nekem kevesebbet vett fel)



A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal és a sóval, majd ha jó morzsás már, adjuk hozzá a hideg vizet kis adagokban és gyúrjuk gyorsan össze, majd tegyük a hűtőbe 20 percre. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 40x20-as méretű téglalappá és hajtsuk be az egyik oldalát, seperjük le róla a lisztet és hajtsuk rá a másik oldalt. Ezután fordítsunk rajta 90°C-ot, nyújtsuk ki újra és ismételjük meg a hajtást. Tegyük 30 percre a hűtőbe. Ezt ismételjük meg még
kétszer, vagyis összesen még 4-szer hatjuk a tésztát. A hűtőben 3 napig, a fagyasztóban pedig akár 1 hónapig eltartható.


1 nagy vagy két kisebb édeskömény
100 g cukor
30 g vaj

Az édesköményt gyaluljuk vékonyra. Egy kerek formában karamellizáljuk a cukrot, majd keverjük hozzá a vajat és vegyük le a tűzhelyről. Helyezzük a forma aljába a gyalult édesköményt és takarjuk le kinyújtott leveles tésztával. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra, majd tegyük be a tortánkat és állítsuk 200
°C-ra sütőnket. Süssük 20-25 percig. Tálaljuk langyosan egy gombóc fagylalttal.

3 comments:

Unknown said...

Nagyon tetszik az ölteted, kimondottan finomnak képzelem el így az édesköményt. Az édeskés ánizsos íze nagyon jó desszertekbe - lassacskán így talán sikerül is alakítani a hiedelmeken, hogy gyümölcs csak édesen és zöldség csak sósan ehető ;) A fagyi is jól hangzik hozzá, bár én gyanítom narancsos / citrusos sorbet-t tettem volna mellé - nálam örök páros az édesköménnyel ;)

Vera said...

Megmondom őszintén, hogy alig mernék beleharapn . VOlt egy meglehetősen érdekes találkozásom a marcipános zellerrel tudod, és azóta.... háááát....
Az édeskömény mag már más tészta lenne nálam...

chriesi said...

@Robi: A sorbet nagyon jó ötlet! Azám a klasszikus páros. :)

@Vera: :)) Igen tudom, nekem bejött, meg a másik két tesztelőnek is. Régebben egyáltalán nem szerettem az édesköményt, de most jöhet bárhogy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...