Wednesday, October 26, 2011

Sütőtökös tészta tökmagolajos pestoval

Dobpergés, trombitaszó és minden egyéb! Kérem szépen ezennel hivatlosan megnyitom az idei sütőtökszezont itt nálam a sarkon. A sütőtökláz Zizinek köszönhetően tört ki, melynek hatására tegnap öt különböző sütőtökös finomságot főztem. Úgyhogy, kezdjük is a sorozatot két könnyű és gyors étellel! Az idei ősz egyébként nagyszerű ajándékokkal lepett még, végre találtam szőlőt, amelyik olyan mint, az otthoni othello. Még most is alig hiszem el! A másik pedig a magyar (nagydobosi?) kék sütőtök, ami a sorozat főszereplője!




Tegnap ebédre csináltam magamnak egy adag gnocchit, igaz most nem a receptem, hanem Robert receptje alapján és klasszikusan barna vajjal és zsályával tálaltam, no meg rengeteg parmezánnal. Napok óta gondolkodom már azon, hogy mi mindent főzzek a gyönyörű 5 kg-os sütőtökből, aztán miután végre elkapott az ihlet, nem volt megállás! Arra gondoltam, hogy tésztát gyúrok sütőtökpürével  és kéksajtos mártással tálalom. A tészta része aztán meglett, viszont tökmagolajos pesto és juharszirupos sütőtökkockák lettek a sajtmártásból. A maradék tésztából, pedig ravioli készült, de azt, majd holnap mutatom meg!




Hozzávalók: 
50 g durumliszt
100 g liszt
40 g főtt sütőtök
szerecsendió
szegfűbors



A sütőtököt főzzük puhára a fűszerekkel egy kevés vízben, esetleg narancslé és víz keverékében, majd pürésítsük. Ha kihűlt gyúrjunk tésztát a lisztekből a sóval és szükség esetén kevés vízzel. Hagyjuk pihenni egy órát, majd tésztagép segítségével nyújtsuk ki és vágjuk tetszés szerinti vastagságúra.

50 g tökmag
1 kis gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
1/2 csokor turbolya
70 g frissen reszelt parmezán
7-8 ek tökmagolaj
só, bors

A tökmagot pirítsuk meg forró serpenyőben, majd mindent dobjunk bele egy mixerbe, ízesítsük és keverjük össze a tésztával.

6 comments:

Bianka said...

Nagyon finom lehet. Csodás képek

chriesi said...

Örülök, hogy tetszenek! Próbáld ki, ha van kedved, nincs vele sok munka. :)

Katucikonyha, said...

Csodás kaja! A képek pedig fergetegesek, főleg az első.

chriesi said...

Köszi Katuci! Örülök, hogy tetszik!

TeaRoom said...

Baromi jó ötlet! Szépek a fotóid, és nem csak itt hanem az egész blogon! Gratula! :)

chriesi said...

Örölük, hogy tetszik! Köszi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...