Thursday, November 24, 2011

Sült céklaleves és gravlax

Az elmúlt télen a cékla és én nagyon jó barátok lettünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ezek a receptek. Kapcsolatunk azóta is virágzik, s hamarosan elkezdem szüretelni az újabb termést. Úgyhogy készüljetek, mert jönnek az új céklás fogások! Tervben van már hetek óta egy desszert, épp csak a megfelelő alkalomra várok, aztán durr bele! Miközben ezeket a sorokat írom, máris támadt két új ötletem, hiába annyi mindennel lehet kombinálni ezt a remek zöldséget, hogy egyszerűen nem tudom fékezni magam! Most egy fűszeres levest hoztam sárga céklából, amihez gravlaxot, vagyis pácolt lazacot készítettem, annak ellenére, hogy nem kedvelem ezt a halat. Időnként azonban szeretek olyan alapanyagokat előszedni, amelyeket egyébként nem szeretek, hiszen egy másfajta elkészítési mód egy újabb esélyt jelent.


 
Hozzávalók: 
500 g sárga cékla
2 evőkanál vaj
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál szecsuáni bors
1/2
teáskanál édeskömény mag
1/2 teáskanál római kömény
1000 ml  zöldség vagy csirke alaplésalt, pepper
500 g  lazac (bőrrel)
100 g durva tengeri só
50 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál édeskömény mag
1 nagy csokor kapor



Pucoljuk meg és kockázzuk fel az előzőleg megsütött céklát. Pároljuk puháre a hagymát a vajban, adjuk hozzá a fűszereket gézdarabba csomagolva, dobjuk rá a reszelt gyömbért, a szeletekre vágott fokhagymát és a céklát. Öntsük fel az alaplével és főzzük 20-25 percig. Ezután vegyük ki a becsomagolt fűszreket és pürésítsük egy darab vajjal. A lazachoz keverjük össze a sót, a cukrot, az édeskömény magokkal és tegyünk kb. 3 evőkanállal egy üvegedénybe. Tegyük rá a halat a bőrös oldalával lefelé és fedjük le a tetejét a maradés sókeverékkel, citromhéjjal és durvára aprított kaporral. Csomagoljuk fóliába és tegyünk néhány konzervet nehezékként a tetejére, majd hagyjuk a hűtőben 2 napig. Tálalás előtt távolítsuk el a sót és kaprot a tetejéről és vágjuk vékony szeletekre.

2 comments:

Katucikonyha, said...

Hűha, nagyon izgalmas, mondjuk nekem hal nélkül. :-) Képzeld, nem szeretem a céklát, de annyira meghozta a kedvemet a lelkesedésed, hogy tegnap vettem néhányat. Esélyt kapnak. :-) Megyek is böngészni a receptek között. :-)

chriesi said...

Tényleg? Óóó, mindenképpen próbáld ki sütőben sütve, meglátod, egy teljesen új céklavilág nyílik meg előtted. Hátha bejön! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...