Friday, June 15, 2012

Fehér csokoládés kávémousse-ánizsos étcsokoládé ganache tartelettes kakaóbabos habcsókkal

Hol kezdjem?! Még nem számoltam meg, de nagyon sok receptet küldetetek a SAD 6. fordulójára. Nagyszerű, hogy így megmozgatott a téma titeket és köszönöm mindenkinek a részvételt! Aminek pedig külön örülök, hogy jobbnál jobb ötletekkel álltatok elő! Az összefoglaló várhatóan jövő hét elején kerül majd fel, úgyhogy aki lecsúszott az legkésőbb kedd délelőtt elküldheti desszertjének linkjét. Ami engem illet, én is csak ma sütöttem meg ezeket a nagyon picike tartelettes-eket. Pusztán 5 centisek, három falat az egész, de cserébe igazán izgalmas. Egyrészt a fehér mousse igazi meglepetéssel szolgál, hiszen kávé íze van. Alatta pedig az étcsokoládé ganache halványan ánizsos íze fantasztikusat dob rajta. Azonban, mint általában a fűszereknél, most is nagyon ügyelni kell az adagolásra, mert bizony itt a kevesebb, a több! Nem éppen hétköznapi ízvilág, viszont az ánizs mind a kávéval, mind az étcsokival remekül harmonizál, így ajánlom azoknak, akik nyitottak az új és izgis kombinációk felé! A habcsókba is került egy picike őrölt ánizs és kakaóbab törettel szórtam meg. Kóstoltatok már kakaóbabot? Ha tehetitek semmiképpen se hagyjátok ki, mert nem várt aromákkal találkozhattok!


Hozzávalók:
a tésztához:
125 g liszt

50 g puha vaj
50 g porcukor
1 tojás
1 csipet só

a fehér csokoládés kávémousse-hoz:
100 g fehér csokoládé

50 ml tejszín
1 evőkanál szemes kávé
25 g cukor
25 g víz
1 tojássárgája
1 lap zselatin
100 ml tejszín
az ánizsos étcsokoládé ganache-hoz:
75 g szobahőmérsékletű vaj
80 g csokoládé (70% kakaó)
55 ml tej

1/4 teáskanál ánizs

a habcsókhoz:
30 g tojásfehérje
  (kb. 1 darab)
30 g cukor
25 g porcukor
1/4 teáskanál kukoricakeményítő
1 csipet őrölt ánizs
kakaóbab töret

A tészta 4 db 10 centis tartelettes-hez elég, viszont a mousse mennyiségét érdemes duplázni, esetleg megháromszorozni, a ganache mennyisége viszont elég hozzá, valamint a habcsók is.

A tésztához szitáljuk le a lisztet és a porcukrot majd a közepébe készített mélyedésbe rakjuk a kockára vágott vajat és a sót. Az ujjainkkal kezdjük el beledolgozni a lisztet a vajban, majd amikor már morzsás adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk simára. Tegyük két órára a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra és béleljük ki piteformánkat, majd helyezzünk rá sütőpapírt és pitesúlyt vagy valamilyen hüvelyest nehezéknek. Süssük elő az alapokat 7-11 perc alatt, majd hagyjuk rácson kihűlni.

A kávémoussehoz főzzük fel az 50 ml tejszínt a szemes kávéval és hagyjuk állni 15 percet. Közben gőz felett olvasszuk fel a csokoládét, majd öntsük hozzá a leszűrt tejszínt és keverjük simára. A cukorot főzzük fel a vízzel és hagyjuk langyosra hűlni. Gőz felett verjük habosra a sziruppal a tojássárgáját majd oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zselatint. Keverjük a fehér csokoládéhoz, majd forgassuk bele a felvert tejszínt és tegyük a hűtőbe habzsákban. 


Egy villával keverjük krémesre a vajat és tegyük félre. Aprítsuk fel a csokoládét és forrjuk fel a tejet az ánizssal. Öntsük szűrőn keresztül a tejet a csokoládéra, majd pár pillanat múlva simára. Ezután keverjük bele a vajat fakanállal!

A tojásfehérjét verjük egy csipet sóval félkeményre, majd adagoljuk hozzá a cukrot és verjünk kemény habot. Forgassuk bele a porcukrot, keményítőt és ánizst. Nyomjuk sütőpapírra tetszőleges formában és szórjuk meg kakaóbab törettel. 90°C-ra előmelegített sütőben mérettől és vastagságtól függően szárítsük 90-120 percig.


6 comments:

Pixie Pie said...

Nagyon szupi! Főleg ez az ánizsos habcsók. El tudom képzelni milyen illat lehet a konyhádban! ;)

Eva said...

ÓÓÓ....ez isteni finom lehet! Te vagy a példaképem! ;-)

Katucikonyha, said...

Kávé pipa, imádom. Ánizs pipa, imádom. Együtt, imádom! Kakaóbab, hát annál meg nem sok jobb dolog létezik! Fantasztikus desszert!!

chriesi said...

Örülök, hogy tetszik! :) Itthon is kérték, hogy ilyet még csináljak mindenképpen. :D

marisz57 said...

Mutatós és biztos nagyon finom desszert.

Cricket Store NZ said...

Thank you for posting such a great article. Keep it up mate.


dfdf
Cricket Store Christchurch | Cricket Store New Plymoth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...