Monday, July 9, 2012

Fahéjfagyi

A múltkor vettem észre, hogy alig akad néhány fagyi recept itt a "sarkon". Azért ez mégiscsak óriási hanyagság! Főleg, ha arra gondolok, hogy gyerekként tíz gombóc volt a minimum, még télen is! Nem mintha ez változott volna... Nagyon nagy, sőt órási kedvencem a fahéj. Imádom, a kedvenc fűszerem, ez tény. Strandon csakis fahéjas palacsinta jöhet szóba, igaz otthon már a lekváros a kedvenc, de a strand az más. Ha pedig fagyi, csakis a fahéj jöhetett szóba és persze rengeteg. Reggel hirtelen vágy fogott el egy adag fahéjfagyi után, csak éppen azt a fránya fagyigépakut nem tettem már megint be fagyasztóba. Úgyhogy előszedtem ezeket a műanyag formákat, még sosem használtam. Gyorsan ment is bele az expressz módon lehűtött alap és már lehetett is nyalni. Nem ajálnom azonban a pálcikás verziót ebből és más hasonló fagyialapból, mert közel sem lesz olyan jó, mintha fagyigépben készítjük. Pusztán hideg, de nem olyan igazi habos-babos, lágy és krémes. Ez a műanyag forma tényleg csak végszükség esetére megoldás.


Hozzávalók:
6 tojássárgája
100 g barna cukor
1 teáskanál fahéj
600 ml tej
400 ml tejszín

A tojássárgájákat keverjük habosra a barna cukorral és a fahéjjal. Kis adagokban, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. A simára kevert alapot tűzhelyen melegítsük addig, míg eléri a 85°C-ot. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni. A tetejére szitált porcukor megakadályozza, hogy miközben hűl megbőrösdjön. Ezután hűtsük egy éjszakát, de minimum 4-5 órát a hűtőben majd mehet a fagyigépbe. Végszükség és olthatatlan fagylalt utáni vágy esetén jöhet a műanyagforma, de tényleg csak akkor.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...